The Acquario di Cala Gonone celebrates and interprets local flora and fauna of the Golfo di Orosei's protected marine park. A large wall of local stone serves as the organizing spine of building. On the southwest side of the wall are naturally illuminated community spaces and educational facilities. A series of classroom modules are stepped along the site's contours to allow maximum penetration

of sunlight and to create enhance views to the sea. The central aquarium exhibit depicts a cross-section of the local coastline, from glowing shallows to shadowy depths. Views to the exterior landscape are provided at the beginning and end of the visitor's primary circulation path to reinforce the exhibit contents connection to the landscape. Running along the central axis of the stone wall is a pathway that leads from the building's entrance to a cantilevered platform overlooking the sea.

 

 

Ginette Castro (while at CSP Inc.) served as lead designer and architectural project coordinator for the project.

 

Michael Oleksak (while at IDEA, Inc.) provided conceptual cost estimating assistance for the project's aquarium specialty components.

 

 

 

 

 

Acquario di Cala Gonone. Cala Gonone, Sardegna, Italia